Ik ging de grens over...


De grens (letterlijk) over gaan, dat heeft Ana iedere keer opnieuw de gelegenheid geboden om verschillende maatschappelijke en culturele contexten te mogen ervaren en ervan te mogen leren.

Zij heeft  beleefd wat het betekent om buiten de oorspronkelijke cultuur te leven, te studeren en te werken. Hoe percepties en reacties van mensen ten positieve of ten negatieve beïnvloed worden door zichtbare uiterlijke verschillen. Hoe door enkel de grens over te gaan, je een representant van een land of groep kan worden. Hoe het voor velen dagelijks een ervaring is ‘van hier’ te zijn en toch als vreemde gezien worden, of zich als een vreemde voelen en toch als ‘één van ons’ gezien te worden. Hoe Westerse waarden, bewust of onbewust, verdedigd worden en een superioriteithouding in het werk en in het sociaalleven in stand houden. Hoe ‘óf-óf denken’, oftewel in tegenstellingen denken, de complexiteit van mensen en hun ervaringen ontkent en mensen in hun mogelijkheden beperkt (ben je Marokkaans of Nederlander?). Hoe open staan voor ‘én-én denken’ en voor mensen met andere perspectieven en ervaringen, de creativiteit en effectiviteit in groepen stimuleert. Hoe het besef dat je een onderdeel van het geheel bent - in teams, in organisaties, in maatschappelijke groepen, in familieverband- , je persoonlijke en professionele groei bevordert. 


Ana del Barrio Saiz is in Reinosa (Cantabria, Noord-Spanje) als tweede kind van het gezin geboren (1956). Zij woonde tot haar 21ste in Madrid, waar ze als psycholoog aan de Universidad Autónoma in Madrid afstudeerde. In 1978 kwam zij met een studiebeurs voor één jaar naar Genève waar zij zich in het werk van Piaget verdiepte. Daarna verbleef ze achtereenvolgens twaalf jaar in Nederland, Duitsland en België. In 1985 studeerde zij als ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Leiden af. Zij heeft tot 1994 samengewoond met de vader van haar dochter (1989) en is sinds 1992 in Nederland gevestigd. In 2006 is haar cd Adentro uitgekomen, waar zij samen met een gitarist tekst en muziek gecomponeerd heeft en gedichten van Spaanse en Zuid-Amerikaanse dichters heeft vertolkt.